Laga betongtrappa utomhus

Lagad betongtrappa utomhus med Marmocit i Älvsjö Stockholm

(Renoverad betongtrappa utomhus med ytskikt av Marmocit)

Betong utsätts för både mekanisk nedbrytning och många slags mekanismer som bryter ned betongen i en betongtrappa utomhus. Kemisk och fysisk nedbrytning av betong kan orsakas av föroreningar från luften, frost, mekanisk nedslitning och belastning. En av dom vanligaste orsakerna till att en betongtrappa bryts ner och behöver lagas är att husägaren saltar på sin trappa utomhus eller trädgårdsgången intill trappan. Salt är betongens största fiende och även om man inte saltar direkt på yttertrappan så drar man med sig saltet från trädgårdsgången upp på trappan med sina skor.

Reparera betongtrappan utomhus

När du ska laga och putsa en gammal betongtrappa utomhus är det viktigt att du utför arbetet på rätt sätt. Vid renovering av en betongtrappa är det viktigt att först ta bort eventuell mossa, tvätta och slipa av trappan så att sprickor och skador är lättare att identifiera. Skador och sprickor kan du markera med en spritpenna eller en krita så underlättar du överblicken när du ska sätta igång och reparera.

Verktyg och material vid renovering av betongtrappa utomhus

När du ska renovera en betongtrappa klarar du dig oftast väldigt långt med en vanlig huggmejsel och hammare. Om du vill underlätta lagningen av trappan kan du använda en mindre slaghammare för enklare bilningsarbeten. När du lagar betongtrappan hugger du bort skadade partierna på betongen och gör rent ytan med vatten eller dammsugare. När ytan är ren ska du lägga på en primer som gör att reparationsbruket fäster bättre till underlaget.

Laga betongtrappa

När du ska laga en betongtrappa är det viktigt att du väljer ett reparationsbruk som är avsett för reparation av betong utomhus. Vanligtvis använder man en sk. reparationsbetong om man måste laga större partier eller finbetong om du ska gjuta om ett trappsteg på betongtrappan. Om armeringen är synlig måste du rostskydda den med primer som har korrosionsskyddande effekt och som förbättrar vidhäftningen. När du slammat ytan med en vidhäftningsprimer så är det väldigt viktigt att du förfuktar ytan som ska repareras innan du lägger på reparationsbruket. Putsa därefter av ytan med en fin putsbräda.

Knacka med hammare för att se om betongtrappan måste rivas?

Det skrivs en hel del om vad man ska göra med gamla betongtrappor utomhus och en del råd är bra medans andra är mindre bra och tyvärr är en del rent av dåliga. Att bara knacka på betongtrappan för att leta efter ihåligheter är ingen orsak till att ta bort en betongtrappa utan oftast innebär det att sprickor i ytskiktet har orsakat fukt och vatteninträngning som gör att vattnet fryser i trappsteget vintertid så att isen trycker upp det översta skiktet på trappan. Om betongtrappan i övrigt är i bra kondition räcker det oftast med att knacka bort det dåliga partiet och renovera trappan.

Renoverad trappa utomhus

Vackra blommor på trappan efter utförd trapprenovering med Marmocit.

Trapprenovering med Marmocit ytskiktsbeläggning

Vill du veta hur du kan förlänga livslängden på din betongtrappa vid en trapprenovering kan du läsa mer om Marmocit ytskiktsbeläggning som är ett reparationssystem för betong som inte bara ger ett halksäkert och slitstarkt ytskikt utan även skyddar den underliggande betongen och förlänger livslängden på din betongtrappa.

Kostnadsfri offert?

Det är enkelt att få en kostnadsfri prisuppgift på åtgärd  av din betongtrappa. Skicka ett mail så kontaktar vid dig.

Prisförfrågan

Bildgalleri ett axplock av renoverade betongtrappor

Bildgalleri ett axplock av renoverade betongtrappor

Klicka på bilderna för förstoring: Det är enkelt att få en kostnadsfri prisuppgift på …

Om oss

Om oss

Vi har arbetat med hus och byggprojekt i tre decennier. - Förutom vår erfarenhet av …

Frågor och svar om Marmocit Classic

Frågor och svar om Marmocit Classic

- Här har vi samlat dom vanligaste frågorna vi får om materialet Marmocit vid renovering …