Beläggning på betongtrappa utomhus

Vilken typ av ytskiktsbeläggning finns det att välja på till en betongtrappa utomhus?

Idag finns en rad olika typer av beläggningar för klä yttertrappor av betong. En del bra och en del mindre bra alternativ. Efter decennier av betongreparationer kan vi se vad som fungerar och inte fungerar på en yttertrappa av betong. Här delar vi med oss om fördelar och nackdelar med olika typer av beläggningar på betongtrappor.

Beläggning med klinker på betongtrappa


Att belägga en betongtrappa utomhus med klinker kan utgöra ett riskmoment eller ge dig som fastighetsägare ett ständigt underhåll. En yttertrappa som ligger skyddad under ett stort yttertak och har en stabil grund med t.ex. står på berg eller har en källartrappa under sig är nästan ett måste för att denna typ av konstruktion ska fungera och det är ändå inga garantier i vårat svenska klimat.

Tjäle och rörelser i marken ställer till problem för en yttertrappa med klinker eftersom fogen är den svaga punkten. När det fryser i marken får man små rörelser i trappan och det blir lätt sprickor i klinkerfogarna så att fukt och vatten kan tränga ner och frysa så att klinkerplattorna lossnar. Finns det inget skyddande tak över yttertrappan är det tyvärr en vanlig syn i våra villaområden med frostsprängda klinkerplattor.

Belägga en betongtrappa med målarfärg


Att måla en betongtrappa utomhus med betongfärg kräver ungefär samma förutsättningar som klinker dvs. att betongtrappan ligger skyddad under stort tak och helst med varmt utrymme under trappan. Men det är ändå inga garantier för att slippa underhåll. En målad betongtrappan blir ofta hal av regn eller blöta löv som hamnar på trappan. Ska man belägga en betongtrappa med målarfärg så bör man ströa färgen med halkskydd.

Men även här slipper man inte heller underhållet eftersom halkskyddet ofta lossnar eller slits ned relativt fort. Att måla lager på lager är inte heller det någon bra lösning eftersom färgen kan skikta sig och lossna. En färgflagad trappa förstör snabbt helhetsintrycket för huset och dess entré.

Beläggning med skiffersten på betongtrappa


Att belägga en betongtrappa med skiffersten kan utgöra ett riskmoment med skiffersten som lossnar. En yttertrappa som ligger skyddad under stort yttertak och har en stabil grund med t.ex. ett varmt utrymme under är nästan ett måste för att denna typ av konstruktion ska fungera och det är inte heller här några garantier i vårat svenska klimat.

Tjäle och rörelse i marken kan även här ställa till med rejäla problem för en yttertrappa med skiffersten, precis som med klinker är fogen den svaga punkten. Det blir lätt sprickor i fogarna mellan stenarna så att fukt och vatten kan tränga ner och frysa med påföljd av att skifferplattorna frostspränger och lossnar.

Beläggning med betongslamma

Betongslamma på betongAtt belägga sin trappa med en betongslamma kräver noggrant underarbete med slipning av betongen och ofta en primer som gör att betongslamman fäster ordentligt i underlaget. Det kräver även att den som utför beläggningen har kunskaper om hur man på bästa sätt lägger en slammad yta.

Trots att en betongslamma kan vara en bra lösning finns det inte någon produkt på marknaden som inte ger ett flammigt ytskikt vilket inte brukar vara tillfredsställande eftersom man vill få ett snyggt slutresultat när man ändå renoverar sin trappa.

Beläggning med Marmocit ytskiktsbeläggning
Att belägga en betongtrappa med Marmocit ytskiktsbeläggning ger en halkfri och slitstark yta. Enda nackdelen med Marmocit är att det inte är något gör-det-självarbete utan kräver utbildning och kunskap att utföra. Marmocit ytskiktsbeläggning bygger på ett system som är utvecklat med slitstarkt material från reparation till färdigt ytskikt.

Resultatet med en beläggning på betongtrappa av Marmocit blir ett ytskikt som ger en jämn kulör utan flammighet, den skyddar underliggande betong, klarar av rörelser och ger en halksäker yta utan fogar. Marmocit är underhållsfritt och enkelt att göra rent med högtryckstvätt eller en rotborste och lite vatten.

Kostnadsfri offert?

Det är enkelt att få en kostnadsfri prisuppgift på åtgärd  av din betongtrappa. Skicka ett mail så kontaktar vid dig.

Kontakta oss här

Relaterat:

Frågor och svar om Marmocit Classic

Frågor och svar om Marmocit Classic

- Här har vi samlat dom vanligaste frågorna vi får om materialet Marmocit vid renovering …

Renovera betongtrappa – Fakta om materialet Marmocit Classic

Renovera betongtrappa – Fakta om materialet Marmocit Classic

Marmocit är resultatet av betongreparationer i tre decennier Marmocit är resultatet av mer …

Relaterat:

Bildgalleri ett axplock av renoverade betongtrappor

Bildgalleri ett axplock av renoverade betongtrappor

Klicka på bilderna för förstoring: Det är enkelt att få en kostnadsfri prisuppgift på …

Om oss

Om oss

Vi har arbetat med hus och byggprojekt i tre decennier. - Förutom vår erfarenhet av …

Renovera betongtrappa – Fakta om materialet Marmocit Classic

Renovera betongtrappa – Fakta om materialet Marmocit Classic

Marmocit är resultatet av betongreparationer i tre decennier Marmocit är resultatet av mer …